portfolio

Työssäopissa Sahalla

Suoritin työssäoppimis jaksoni Saha Prod nimisellä yrityksellä. Saha toteuttaa erillaisia media palveluja, niin yrityksille kuin yksityisille asiakkaille.

Olin mukana työssäopin aikana monilla eri monikamera keikoilla, niin ohjaamon kuin kameran takana. Lisäksi kuvasimme haastatteluja ja aftermovieta. Ohjaamossa ohjasin muun muassa robotti kameraa, vaihtelin dioja tarvittaessa, ajoin videoita sisään ja ohjasin sekuntikelloa puhujille. Kameran takana taas otin pääsääntöisesti laajaa tai tiukkaa kuvaa esiintyjistä ja puhujista, riippuen miten ohjaamossa ohjeistettiin.

Toteutin myös jakson aikana kolme Making-of videota Sahalle. Making-offit kuvasin alusta loppuun yksin. Kuvaamisessa käytin (ravi ja Kärpät) Sony a6000 ja (Ted-X) fs5 kameroita. Videot raakaleikkasin, värikorjailin ja lisäsin efektit Premierellä. Valmiit videot hyväksytin aina ja tein tarvittavat muutokset mikäli niitä ilmeni. Ääni efektit ja musiikit videoihin sain Artilst sivustolta, missä on tekijänoikeus vapaita ääniä.

Nuu-teatteri valomies

Valomiehen Työt alkoivat pöydän ja penkin asettamisella salin taakse. Tämän jälkeen suuntasin valokaapille, jossa asetin sulakkeet oikeaan asentoon sekä otin valopöydän. Valopöydän asetin pöydän etualaan ja käsikirjoituksen sen eteen. Edellä mainittujen lisäksi minun täytyi hakea takahuoneesta valotykki pöytäni vierelle, sekä pieni lukuvalo ja kilistin. Kohtauksissa käytin käsikirjoitusta, jotta pysyin kartalla valojen ajoista.

Toimin myös ovimiehenä/lipun tarkastajana esityksissä. Ohjasin apua tarvitsevat paikoilleen ja tarkastin liput. Toimin ovella ennen esitystä niin kauan, että kaikki katsojat olivat paikalla. Kun kaikki olivat paikoillaan suljin ovet, menin työpisteelle ja soitin kelloa.

Väliaika kuulutuksen soitua menin avaamaan salin ovet. Lisäksi asetin rekvisiitta penkin katsomon oikeaan reunaan. Väliajan loputtua odotin kaikki yleisön saliin, suljin ovet ja menin soittamaan kelloa merkiksi, että esitys voi alkaa. Esityksen päätyttyä menin avaamaan salin ovet.

Yleisön lähdettyä kokosin työpisteeni pois. Tärkeää oli muistaa kytkeä sulakkeet pois päältä ja lukita valokaappi.

Näkymäni työpisteeltä näyttämölle.
Työpisteeni näytti kutakuinkin tältä pimeässä salissa.
Sulakkeiden päälle, että pois laitto oli tärkeää valojen toimivuuden kannalta.

Nuu-teatteri äänityöt

Olin työssäoppimassa Nuu-teatterilla, Kempeleessä. Toimin äänimiehenä, sekä esitys päivinä myös ovimiehenä. Äänimiehen työnkuvaan kuului musiikin, sekä äänitehosteiden soittaminen kohtausten aikan. Lisäksi Esitykseen kuului pari kohtausta, jossa tarvitsimme mikkiä kulisseissa. Annoin mikin näyttelijälle ja ajoin äänet kuulumaan mikin kautta.

Esityksien alussa olimme Tomin kanssa ovella vastaan ottamassa yleisöä saliin ja tarkastamassa lippuja. Ovet avattiin totuttuun tapaan 20 minuuttia ennen esitystä. Noin 10 minuuttia ennen esityksen alkua lähdin kulisseihin ja viisi minuuttia ennen esitystä, vein näyttelijöille tiedon esityksen alusta. Kun koko yleisö oli salissa sammutin valot ja ajoin ensimmäisen Kappaleen.

Väliajan alettua sytytin valot saliin ja soitin ”väliaika” kuulutuksen. Katsoin kellosta ajan jotta tiesin milloin esityksen tulisi jatkua, sillä väliaika kesti 20 minuuttia. Lisäksi väliajalla minun täytyi laittaa rekvisiitta lavan etualaan, sekä ”tulet” takkaan. Reilut viisi minuuttia enne esityksen alkua soitin kuulutuksen jatkumisesta, sekä kiersin näyttelijät.

Loppukumarrusten aikaan laitoin soimaan esityksen aloittaneen kappaleen. Yleisön lähdettyä kokosin oman työpisteeni, huolehdin liu’ut alas ja lukitsin mixerikaapin.

1. Työpisteeni sijaitsee näyttämön oikealla reunalla, lavasteiden takan. kokosin työpisteeni joka harjoitus, sekä esitys päivä samalla tavoin.

2. Työpisteeseeni kuului tietokone, mikseri, mikrofoni, muistitikku ja käsikirjoitus. Esitys päivinä mukaan kuului, myös pahvi muki, johon kerättiin katsojien liput ovella.

3. Näkymät työpisteeltäni olivat rajalliset, mutta kovalla harjoittelulla kohtaukset alkoivat sujua automaattisesti ja vähällä näkökentällä.

RIFF-Projekti

Osallistuimme luokkakavereiden kanssa islannin lyhytelokuva työpajaan, jossa oli tarkoituksen tuottaa aiheeseen liittyvä lyhäri kahdessa viikossa. Tekovaiheessa kaikki osallistuivat Käsikirjoituksen ja juonen kehittämiseen. Aiheena tänä vuonna toimi ilmaston muutos. Lähdimme pohtimaan millä tavoin jokainen voisi yksilönä vaikuttaa ilmastoon. Toimin itse pääsääntöisesti kameraoperaattorina. Esimerkiksi 90% videossa olevista ulkokuvista oli minun.

RIFF4FUTURE videotyö

Konservatorion videot

Editoin Tomin kanssa alla näkyvät videot. Editoinnin lisäksi Kuvasimme ”El Tempo” video puffin. Videon kuvauksissa lavastimme, valaisimme ja katsoimme parhaat kuvakulmat. Kuuntelimme Asiakkaan toiveet niin editoinnissa, kuten kuvauksissakin.